Pstrokata szczawiówka z kuleczkami makaronowo-jajecznymi - Makarony Polskie

Zupa

Pstrokata szczawiówka z kuleczkami makaronowo-jajecznymi

4
40 minut

Przygotowanie:

Ze skrzydełek, marchewki i pietruszki przygotowujemy wywar – powinien gotować się ok. 35 minut na średnim ogniu. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu; nie przelewamy wodą, pozostawiamy do obcieknięcia. Następnie zacierkę należy schłodzić mniej więcej do temperatury pokojowej. Jaja na twardo obieramy i rozgniatamy dokładnie widelcem. Z wywaru wyciągamy skrzydełka, a następnie dodajemy szczaw i dwa ząbki czosnku. Po 5 minutach gotowania – blendujemy całą zawartość garnka, nie przerywając gotowania. Zacierkę mieszamy z rozgniecionymi jajami oraz rozkłóconymi jajami surowymi (1 całym i białkiem drugiego), solimy, pieprzymy i, maczając dłonie w mące, formujemy kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Jeśli masa jest zbyt luĹşna – dodajemy mąkę. Kuleczki wrzucamy jedna po drugiej do gotującej się zupy, uważając by nie przerwać wrzenia. Gotujemy ok. 8 minut. Pozostałe żółtko rozkłócamy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a następnie, używając w tym celu końcówki noża, dodajemy po trochu do zupy, tak, aby kawałeczki żółtka ścinały się na powierzchni gotowej zupy. Po przelaniu zupy na talerze, dekorujemy ją kleksami gęstej śmietany.

 

Przepis nadesłany przez Patryka z Chełmu.