Makaronowa sałatka teścia - Makarony Polskie

Przystawka

Makaronowa sałatka teścia

8
40 minut

Przygotowanie:

Makaron łamiemy na małe, ok 5 cm. kawałki (nie muszą być równe) i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Boczek drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju aż stanie się chrupiący. Cebulę kroimy w cienkie piórka, paprykę w drobną kostkę, ogórki konserwowe w cienkie plasterki, pomidory w kostkę. W dużej misce łączymy ze sobą odcedzony makaron, usmażony boczek, odsączone wiórki selera, cebulę, pomidory, ogórki, paprykę i koperek. W oddzielnej miseczce przygotowujemy dressing: do oliwy z oliwek dodajemy musztardę, bazylię, oregano, sól i pieprz. Po dokładnym wymieszaniu, sosem zalewamy sałatkę i łączymy wszystkie składniki.

 

Przepis nadesłany przez Dariusza z Katowic.