Muszelki z boczkiem i pieczonym czosnkiem - Makarony Polskie

Drugie danie

Muszelki z boczkiem i pieczonym czosnkiem

2
60 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Główkę czosnku zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w piekarniku w 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu wyciskamy miąższ. Na sucha patelnię dodaj pokrojony w kostkę boczek i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy szklankę śmietanki 30% oraz dodajemy połowę miąższu z czosnku, sól, pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron oraz starty parmezan Grana Padano. Całość gotujemy około 3 minuty do uzyskania konsystencji sosu. Danie podajemy na głębokim talerzu i dekorujemy listkami natki pietruszki.