Drugie danie

Łazanki z cydrową potrawką z indyka i modrą kapustą

6
100 minut

Przygotowanie:

Mięso kroimy w paseczki i smażymy na dużej patelni na ok. 5 łyżkach oleju (najlepiej rzepakowego). Kiedy zacznie się ścinać, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy razem do zarumienienia. Jabłka, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do smażącego się mięsa. Po kilku minutach zalewamy całość cydrem, dodajemy przetarte pomidory, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Po zagotowaniu patelnię przykrywamy i dusimy całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Kapustę drobno szatkujemy, śliwki kroimy na małą kosteczkę. Po przełożeniu na patelnię, dodaniu soli, pieprzu i cynamonu, mieszamy składniki i dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 35-40 minut, aż mięso zacznie rozdzielać się na mniejsze kawałki, a kapusta zmięknie. Potrawka powinna mieć gęstą konsystencję, zatem jeżeli składniki puszczą zbyt dużo wody, pod koniec duszenia sos należy zredukować poprzez odparowanie. Jeśli potrawka przywiera do patelni – należy podlewać co jakiś czas wodą. Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, a po odcedzeniu wykładamy go na talerze. Na makaronie kładziemy preferowaną porcję potrawki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Przepis nadesłany przez Aleksandrę z Torunia