Dynia lekka jak piórko - Makarony Polskie

Drugie danie

Dynia lekka jak piórko

4
85 minut

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy dynie, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry, dzielimy na części a następnie kroimy w niewielkiej wielkości kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz masło. Dynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180° na ok. 60 min. Po wyjęciu upieczonej dyni blendujemy lub ugniatamy ją widelcem tak, aby uzyskać gładką masę.

Teraz przystępujemy do przygotowania całego dania. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy śmietanę a następnie nie przerywając mieszania dodajemy puree z dyni. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy ser, mieszamy, aby połączył się z dyniową masą. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerz wcześniej ugotowany makaron, polewamy dyniowo-serową masą. Dekorujemy natką.