Zupa krem z selera na zacierce - Makarony Polskie

Zupa

Zupa krem z selera na zacierce

4
30 minut

Przygotowanie:

Ok. 1,5 litra wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego doprowadzamy do wrzenia. Seler i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, po czym dodajemy do wrzącej wody. Warzywa powinny gotować ok. 20 minut. W międzyczasie gotujemy zacierkę według przepisu podanego na opakowaniu. Kiedy warzywa zmiękną, wyławiamy z wywaru liście laurowe i ziele angielskie, po czym całość dokładnie blendujemy. Dodajemy masło, odcedzoną zacierkę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Po nałożeniu zupy na talerze, dekorujemy zupę kleksem śmietany, posypujemy uprażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

 

Przepis nadesłany przez Łukasza z Augustowa