My to ugotowaliśmy

Zupa kalafiorowo- serowa z zacierką

5-6 60 minut Dasz radę

Składniki:
½ opakowania makaronu zacierka Makarony Polskie
2 skrzydełka z kury
kostka rosołowa
1 marchewka
1 pietruszka
1 średni kalafior
2 serki topione (najlepiej bez dodatków)
2 łyżki śmietany
koperek
sól
pieprz
vegeta
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy skrzydełka, listek laurowy, ziele angielskie, lekko solimy, zalewamy wszystko wodą i dodajemy kostkę rosołową. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy. Następnie 2/3 kalafiora dzielimy na różyczki i dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy do miękkości. Wyjmujemy skrzydełko, liść laurowy, ziele angielskie a resztę miksujemy blenderem. W oddzielnym naczyniu miksujemy serki topione, dwie łyżki śmietany dodając kilka łyżek gorącej zupy. Wszystko mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, vegetą i obficie posypujemy koperkiem. Pozostałą część kalafiora gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie. Zupę podajemy z ugotowaną zacierką i na wierzch układamy różyczki kalafiora.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Zacierka 2-jajeczna