Zapiekany przekładaniec mięsno-makaronowy - Makarony Polskie

Drugie danie

Zapiekany przekładaniec mięsno-makaronowy

5
60 minut

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Makaron gotujemy ok. 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu aż zbrązowieje. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką. Po ok. 5 minutach duszenia dodajemy ok. 10 dag startego sera i dobrze mieszamy. Sporej wielkości naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy oliwą i wykładamy do niego połowę porcji ugotowanego makaronu. Następnie kładziemy warstwę mięsnego sosu i przykrywamy pozostałym makaronem. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając. Następnie wlewamy mleko i dalej mieszamy aż do momentu zawrzenia, po którym zdejmujemy rondelek z ognia. W osobnej misce mieszamy pozostałą porcję sera z żółtkiem jaja. Łączymy masę serową z ciepłym mlekiem, a po dokładnym wymieszaniu wylewamy całość na zapiekankę. Pieczemy ok 35 minut aż wierzch stanie się rumiany i chrupiący.

 

Przepis nadesłany przez Darię z Malborka