My to ugotowaliśmy

Zapiekanka makaronowa z papryką

4 45 minut Wyższa szkoła gotowania

Składniki:
200 g makaronu pióra Makarony Polskie
20 dkg gotowanej szynki
cebula, groszek konserwowy
1,5 szklanki mleka
2 czerwone papryki
1 łyżka masła
15 dag startego żółtego sera
6 jajek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
olej
sól
pieprz
ostra papryka

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Groszek odcedzamy. Wszystko mieszamy i dusimy ok. 7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Powstały sos mieszamy z makaronem i szynką. Przekładamy do posmarowanej masłem formy żaroodpornej. Jajka mieszamy z mlekiem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Sosem polewamy makaron. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 o C. Natkę drobno siekamy i posypujemy zapiekankę.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Pióra