Wy to ugotowaliście

Wykwintna sałatka makaronowa ze szpinakiem, serem pleśniowym i polskimi jabłkami

6 30 minut Dziecinnie proste

Składniki:
1 opakowanie piór Makarony Polskie
80 g świeżego szpinaku w liściach
2 średnie czerwone jabłka (twarde i soczyste, np. Lobo)
3 łyżki migdałów w płatkach
4 dymki
100 g niebieskiego sera pleśniowego
4 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz (najlepiej czerwony)


Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, spłukujemy pod zimną bieżącą wodą, a po dokładnym odcedzeniu i wystudzeniu przesypujemy do sporej miski sałatkowej. Liście szpinaku dokładnie myjemy, a po wysuszeniu dodajemy do makaronu. Dymkę kroimy na cienkie plasterki, umyte jabłka kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm, pozostawiając czerwoną skórkę. Migdały prażymy bez dodatku tłuszczu przez ok. 2 minuty na dobrze rozgrzanej patelni, często potrząsając. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing: łączymy ocet winny z oliwą, solimy i pieprzymy do smaku. Dressingiem polewamy sałatkę na chwilę przed podaniem.

 

Przepis nadesłany przez Bogusławę z Radomia




Przepis z produktem

Pióra