Wołowo-paprykowy pasiak na pomidorowych piórach - Makarony Polskie

Drugie danie

Wołowo-paprykowy pasiak na pomidorowych piórach

4
55 minut

Przygotowanie:

Polędwicę i paprykę kroimy w paseczki o grubości ok 1 cm. Należy pamiętać, że tak delikatne mięso nie powinno być poddawane obróbce termicznej zaraz po wyjęciu z lodówki – idealną temperaturą mięsa wołowego przed smażeniem jest ta nieco poniżej temperatury pokojowej. Na sporej patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane (2 łyżki), dodajemy paski wołowiny i smażymy do zarumienienia, lecz nie dłużej niż 8 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, majeranek i dwie szczypty soli. Smażymy razem na niedużym ogniu do momentu aż wyparuje woda puszczona przez warzywa. W międzyczasie na oddzielnej patelni na 1 łyżce masła klarowanego podsmażamy cebulę i czosnek ze szczyptą soli – kiedy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki oraz oregano; po zawrzeniu sos gotujemy jeszcze ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Po przelaniu wodą i odcedzeniu łączymy makaron z sosem pomidorowym i nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy smażone, doprawione wcześniej do smaku świeżo mielonym pieprzem paski wołowo-paprykowe.

Przepis nadesłany przez Sebastiana z Miławy.