My to ugotowaliśmy

Wiosenny makaron wegetariański ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią

4 45 minut Dasz radę

Składniki:
400 g makaronu świderki Makarony Polskie
40 g masła
2 ząbki czosnku,
250 g pieczarek
300 ml śmietanki kremówki ( 30 lub 36%)
90 g szpinaku (może być mrożony)
90 g sera z niebieską pleśnią, startego na grubych oczkach
sok z 1/2 cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Czosnek siekamy i podsmażamy na maśle przez ok.2 minuty. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni 5-7 minut. Świeży szpinak grubo siekamy a mrożony- rozmrażamy i chwilę wszystko podsmażamy.  Dolewamy śmietankę i dusimy przez 2-3 minuty. Ugotowany makaron dodajemy do sosu. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku. Całość posypujemy serem i wszystko dokładnie mieszamy.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.

 




Przepis z produktem

Świderki