My to ugotowaliśmy

Wegetariańskie flaki z kluseczkami

4 45 minut Dasz radę

Składniki:
½ opakowania kluseczek Makarony Polskie
250 g boczniaków
2 średnie marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku otartego
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki kurkumy
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty mielonego imbiru
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
świeżo mielony pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Ok. 2 litry wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego doprowadzamy do wrzenia. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do wrzącej wody. Warzywa powinny gotować się ok. 15 minut. W tym czasie kroimy boczniaki w poprzek, odrzucając mięsiste zakończenia kapeluszy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, następnie dodajemy boczniaki. Całość smażymy ok. 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, a po przemieszaniu przekładamy grzyby do garnka z gotującymi się jarzynami. Dodajemy przyprawy: paprykę, kurkumę, gałkę muszkatołową i imbir. Flaki powinny gotować się ok. 15 minut do miękkości. Staramy się nie przekraczać tego czasu, ponieważ przegotowane boczniaki zaczynają twardnieć. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kluseczki według przepisu podanego na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy je do zupy, którą doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.




Przepis z produktem

Kluseczki 5-jajeczne