Tradycyjna polska zupa - rosół - Makarony Polskie

Zupa

Tradycyjna polska zupa – rosół

5
240 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Kiedy zacznie się gotować na powierzchni pojawia się tzw. szumowina zbieramy małym sitkiem. Następnie do garnka wrzucamy wszystkie wcześniej obrane i umyte warzywa, grzybki i przyprawy. Zmniejszamy ogień aby delikatnie pyrkał. Cebulkę przypiekamy na gazie następnie wrzucamy do garnka z wywarem i gotujemy bardzo długo min. 3 godz na małym ogniu. Raz na jakiś czas zaglądając w celu sprawdzenia czy rosół nie wrze zbyt mocno. Po zakończeniu gotowania rosół przelewamy przez metalowe sitko do mniejszego garnka pozbywamy się tzw. zanieczyszczeń. Rosół podajemy z makaronem kluseczki, plasterkami marchwi i pietruszką.