Szybki gulasz fasolowy z makaronem i kiełbasą - Makarony Polskie

Drugie danie

Szybki gulasz fasolowy z makaronem i kiełbasą

4
35 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy aby obciekła. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Do 1,5 l gotującej się wody dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę. Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy kiełbasę, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Po ok. 8 minutach smażenia przekładamy zawartość patelni do gotującej się marchewki, garnek przykrywamy i zmniejszamy ogień. Po kilku minutach dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Składniki gulaszu gotujemy razem kolejne 10 minut, dodając po 8 minutach ugotowany wcześniej makaron. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę, roztapiając w niewielkim rondelku masło i mieszając je dokładnie z mąką. Do zasmażki dodajemy kilka łyżek płynu z gotującego się gulaszu, mieszając intensywnie. Następnie wlewamy ją do garnka z gulaszem. Mieszamy wszystko ok. 2 minuty, po czym wykładamy do miseczek.

 

Przepis nadesłany przez Waldemara z Janek.