My to ugotowaliśmy

Świderki w kremowym sosie serowym z boczkiem

4 35 minut Dasz radę

Składniki:
1 opakowanie makaronu świderki Makarony Polskie
35 dag chudego wędzonego boczku
2 cebule
20 dag miękkiego sera
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki mąki
400 ml śmietany kremówki
masło klarowane i olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku
szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki masła i podsmażamy pokrojony drobno boczek, cebulę i czosnek. Następnie w misce rozrabiamy śmietanę, tarty żółty ser i przesianą mąkę. Doprawiamy szczyptę soli i pieprzem do smaku. Masę śmietanowo- serową wlewamy na patelnie i na małym ogniu dusimy kilka minut stale mieszając. Ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy żółtym serem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Świderki