Spaghetti z sosem pomidorowym i aromatycznymi zrazikami - Makarony Polskie

Drugie danie

Spaghetti z sosem pomidorowym i aromatycznymi zrazikami

4
60 minut

Przygotowanie:

Plastry mięsa rozbijamy bardzo delikatnie, uważając aby nie przerwać ich struktury. Następnie jedną ze stron nacieramy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi w osobnym naczyniu, a następnie posypujemy ciekną warstwą przyprawioną stronę mięsa. Jaja na twardo siekamy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Na każdy kawałek mięsa wykładamy po plasterku boczku, następnie posypujemy go pozostałą bułką tartą, a na nią wykładamy po czubatej łyżce posiekanych jaj. Mięso zawijamy formując zraziki; brzegi spinamy wykałaczką. Do średniej wielkości garnka z kilkoma kroplami oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim przekładamy pomidory. Sos gotujemy na średnim ogniu często mieszając przez ok. 15 minut. W tym czasie smażymy zrazy z obu stron, a po zrumienieniu mięsa przekładamy je do garnka z sosem pomidorowym. Dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu kolejne 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu, po czym płuczemy wodą, odcedzamy i wykładamy na talerze. Makaron polewamy sosem pomidorowym, a na wierzchu kładziemy zraziki. Posypujemy natką pietruszki.

 

Przepis nadesłany przez Dorotę z Częstochowy