Pomidory nadziewane sałatką makaronową z indykiem - Makarony Polskie

Przystawka

Pomidory nadziewane sałatką makaronową z indykiem

6
45 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu; po spłukaniu bieżącą wodą pozostawiamy do obcieknięcia. Indyka kroimy w niedużą kostkę i smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Kiedy indyk nieco przestygnie, łączymy go z makaronem. W międzyczasie przygotowujemy pomidory do nadziewania: z górnej części warzyw odcinamy kapturek (na wysokości ok 1 cm od szczytu), małą łyżeczką wydrążamy miąższ. Do makaronu i indyka dodajemy posiekane wraz ze szczypiorkiem dymki, majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatką nadziewamy kolejno pomidory, dociskając nadzienie łyżeczką. Do przykrycia pomidorów możemy użyć odciętych wcześniej wierzchów lub posypać od góry sałatkę posiekanym szczypiorkiem.

 

Przepis nadesłany przez Patrycję ze Szczytna.