Polska zupa cebulowa ze smażonym na chrupko spaghetti - Makarony Polskie

Przystawka, Zupa

Polska zupa cebulowa ze smażonym na chrupko spaghetti

7
70 minut

Przygotowanie:

W dużym rondlu przystosowanym do długiego smażenia (grube dno lub powłoka zapobiegająca przywieraniu) rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smażymy ok. 45 minut, często mieszając do momentu aż cebula będzie miękka i złocisto-brązowa. W połowie smażenia dodajemy tymianek i majeranek. Gdy cebula osiągnie właściwą barwę i konsystencję, dodajemy mąkę i intensywnie mieszając, smażymy razem ok. 2 minuty. Następnie wlewamy wino oraz bulion, doprawiamy w razie potrzeby solą. Całość gotujemy dość często mieszając przez ok. 25 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy świeżo zmielony pieprz. W między czasie gotujemy makaron przełamany na pół o ok. 5 minut krócej niż podano na opakowaniu (odcedzamy nie póĹşniej niż minutę po tym, jak makaron lekko zmięknie i stanie się giętki). Odcedzony przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy na sporym ogniu aż się zarumieni i stanie się chrupiący. Po usmażeniu makaron przekładamy na talerze i zalewamy go zupą cebulową.

 

Przepis nadesłany przez Annę z Warszawy