Polędwiczki z boczkiem otulone w pieprzowym sosie na kluseczkach - Makarony Polskie

Drugie danie

Polędwiczki z boczkiem otulone w pieprzowym sosie na kluseczkach

4
20 minut

Przygotowanie:

Polędwiczki płuczemy wodą i dzielimy na 10 grubszych plastrów. Każdy plaster owijamy oczkiem i spinami wykałaczką, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Na paleni roztapiamy masło z dodatkiem oliwy. Wcześniej przygotowane polędwiczki z boczkiem podsmażamy z każdej strony. Przekładny na wyłożoną folią aluminiową blachę. Z folii robimy kieszonkę, w której znajdują się polędwiczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° na 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy posiekane szalotki, następnie dolewamy wina i dusimy około 3 minuty. Na koniec dodajemy pieprz marynowany i śmietankę kremówkę, dusimy kolejne 3 minuty. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części. Wcześniej ugotowany makaron mieszamy z listkami bazylii i pomidorkami. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerz, obok wykładamy makaron i wszystko polewamy sosem. Dekorujemy listkami bazylii.