Pióra w sosie koperkowo-chrzanowym z rybną potrawką - Makarony Polskie

Przystawka

Pióra w sosie koperkowo-chrzanowym z rybną potrawką

4
35 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, przelewamy wodą i odcedzamy. Filety z dorsza kroimy na nieduże kawałki (nie większe niż 2 x 2 cm), solimy, pieprzymy i podsmażamy do zarumienienia na 1 łyżce masła. W międzyczasie przygotowujemy sos do ryby: w niewielkim rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, łączymy z mąką, połową szklanki mleka i sokiem z cytryny; doprowadzamy do wrzenia i zalewamy sosem smażącą się rybę. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 8 minut, często mieszając. Do sporego garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy twarożek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy koperek i odcedzony makaron. Po wymieszaniu i podgrzaniu składników wykładamy makaron na talerze. Na wierzch wykładamy potrawkę rybną.

 

Przepis nadesłany przez Joanne z Olkusza