My to ugotowaliśmy

Pikantno-cytrynowy zawrót głowy

3-4 25 minut Dasz radę

Składniki:
250 g makaronu kolanka z falbanką Makarony Polskie
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
pomidory w puszce
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
szczypiorek
6 cytryn
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
chili
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzamy. Cytryny dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, oddzielamy sok od miąższu. Skórki z cytryn posłużą nam, jako miseczki do podania dania. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pomidory. Po chwili dodajemy odsączonego tuńczyka. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Gotowy makaron z dodatkami wkładamy do wcześniej przygotowanych cytrynowych miseczek i podajemy udekorowane szczypiorkiem.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Kolanka z falbanką