Piersi w sosie z piórami - Makarony Polskie

Drugie danie

Piersi w sosie z piórami

4
30 minut

Przygotowanie:

Na patelni topimy masło z łyżką oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 4-5 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż będzie miękka. Do cebuli dodajemy pokrojone w paski pieczarki, dokładnie mieszamy, smażymy razem, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni na maśle smażymy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka obsypaną przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na złoty kolor. Do kurczaka dodajemy wcześniej usmażone pieczarki z cebulą, dusimy razem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i wino. Dokładnie mieszamy i z powrotem wstawiamy na ogień. W trakcie duszenia dodajemy trochę mąki, dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz gałkę muszkatołową. Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i odcedzamy. Wrzucamy do wcześniej powstałego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na półmisek i posypujemy tartym parmezanem.