Muszelki w kremowym sosie porowo-czosnkowym z krewetkowymi krokiecikami - Makarony Polskie

Drugie danie

Muszelki w kremowym sosie porowo-czosnkowym z krewetkowymi krokiecikami

4
60 minut

Przygotowanie:

Krewetki zalewamy wrzątkiem i gotujemy do 3-5 minut (w zależności od tego, czy są świeże, czy mrożone). Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą do momentu aż ostygną i dobrze odciskamy z wody. Następnie mielimy je w maszynce na drobnych oczkach lub w malakserze na dość gładką masę. Do krewetek dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jaja, sok z cytryny, mąkę, czubatą łyżkę śmietany, tymianek, sól i pieprz. Masa powinna mieć konsystencję umożliwiającą formowanie zwartych krokiecików – jeśli jest zbyt gęsta należy dodać więcej śmietany, jeśli zbyt rzadka – dodajemy bułkę tartą. Krokieciki powinny mieć średnicę nie większą niż 3 cm i długość ok 5 cm. Każdy krokiecik obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy. Makaron gotujemy o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojony w cienkie krążki por z niewielką ilością soli do momentu aż zeszkli się i zacznie mięknąć, wówczas dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, solimy i zalewamy połową szklanki zimnej wody. Zanim woda zawrzy dodajemy pozostałą śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i podgrzewamy na małym ogniu, starając się aby nie dopuścić do wrzenia sosu. W tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy krokieciki – ze wszystkich stron na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy krokiety na chwilę na papierowym ręczniku, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. W międzyczasie wykładamy makaron na talerze; na wierzchu kładziemy krokieciki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

 

Przepis nadesłany przez Janusza z Koszalina