Makaronowy klops porowo-bekonowy z kolorowym sosem paprykowym - Makarony Polskie

Przystawka

Makaronowy klops porowo-bekonowy z kolorowym sosem paprykowym

4
90 minut

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 185 stopni. Pory obieramy z twardych części i pozbawiamy zielonych łodyg, a następnie kroimy w plasterki. Makaron gotujemy o 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu, nie spłukujemy, pozostawiamy do odcieknięcia. W międzyczasie pory podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy aż się zarumieni, następnie przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Usmażone pory miksujemy z serem żółtym, twarogiem, bułką, jajami, musztardą i gałką, a następnie przekładamy do dużej miski. Dodajemy makaron i boczek, solimy i pieprzymy do smaku. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy do dna. Wierzch klopsa możemy posypać delikatnie tartym serem lub posmarować niewielką ilością oleju. Pieczemy przez ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy sos paprykowy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy razem ze szczyptą soli na niewielkiej ilości tłuszczu do miękkości. Następnie dodajemy ¾ szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz przesianą łyżeczkę mąki; dokładnie mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Keks po upieczeniu powinien być odstawiony do ostudzenia ok. 10 minut, dzięki temu łatwiej będzie go pokroić na równe, zwarte plastry. Na talerze wykładamy liście rukoli, następnie układamy plastry keksa i polewamy preferowaną ilością sosu paprykowego.

 

Przepis nadesłany przez Grażynę z Kołobrzegu