My to ugotowaliśmy

Makaronowy jabłecznik

5 60 minut Dasz radę

Składniki:
ok 200 g makaronu spaghetti Makarony Polskie
4 – 5 kwaśnych jabłek
2 łyżki sera półtłustego
2 – 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier waniliowy
cynamon
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka 12% śmietany
1 łyżka budyniowego proszku o smaku waniliowym
1 jajko
tłuszcz do wysmarowania formy,
bulka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Jeśli nie mamy kupnej kandyzowanej skórki pomarańczowej, możemy przygotować ją w domu. Pomarańcze dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce. Moczymy w wodzie przez kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Następnie smażymy z cukrem w proporcjach 1: 1 tzn. 1 łyżka cukru na 1 łyżkę skórki pomarańczowej. Przygotowaną skórkę pomarańczową odstawiamy na obok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z skórką pomarańczową. Następnie przygotujemy sos, który połączymy nam wszystkie składniki. Śmietankę łączymy z jajkiem a następnie z budyniowym proszkiem. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder, całość ubijamy, aż lekko się spieni. Formę do pieczenia dokładnie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wcześniej ugotowany makaron dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ser, mieszamy. Makaronem z serem wykładamy na spód formy, nakładamy na niego jabłka ze skórką pomarańczową, posypujemy cynamonem. Drugą cześć makaronu rozkładamy na powierzchni, wyrównujemy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika do 200°. Najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i wiórkami z czekolady.


Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Spaghetti