Makaronowy jabłecznik - Makarony Polskie

Deser

Makaronowy jabłecznik

5
60 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Jeśli nie mamy kupnej kandyzowanej skórki pomarańczowej, możemy przygotować ją w domu. Pomarańcze dokładnie myjemy, ścieramy skórkę na tarce. Moczymy w wodzie przez kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Następnie smażymy z cukrem w proporcjach 1: 1 tzn. 1 łyżka cukru na 1 łyżkę skórki pomarańczowej. Przygotowaną skórkę pomarańczową odstawiamy na obok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z skórką pomarańczową. Następnie przygotujemy sos, który połączymy nam wszystkie składniki. Śmietankę łączymy z jajkiem a następnie z budyniowym proszkiem. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder, całość ubijamy, aż lekko się spieni. Formę do pieczenia dokładnie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wcześniej ugotowany makaron dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ser, mieszamy. Makaronem z serem wykładamy na spód formy, nakładamy na niego jabłka ze skórką pomarańczową, posypujemy cynamonem. Drugą cześć makaronu rozkładamy na powierzchni, wyrównujemy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika do 200°. Najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i wiórkami z czekolady.