Makaronowy hamburger, czyli amerykańskie inspiracje polskiego smakosza - Makarony Polskie

Przystawka

Makaronowy hamburger, czyli amerykańskie inspiracje polskiego smakosza

4
60 minut

Przygotowanie:

Do przygotowania potrawy potrzebne będzie również 8 spodków od filiżanek o średnicy zbliżonej do wymiarów typowej kajzerki oraz 8 podobnej wielkości kawałków papieru do pieczenia.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, nie płuczemy w zimnej wodzie, a po dokładnym odcedzeniu odstawiamy by nieco ostygł. Przestudzony makaron mieszamy dokładnie z dwoma jajami i rozdzielamy na osiem spodków. Każdą porcję dociskamy kawałkiem papieru do pieczenia i ustawiamy jedną na drugiej, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 15-20 minut. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek z dodatkiem szczypty soli. Mięso wyrabiamy mieszając z jednym jajkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem; następnie dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Po wymieszaniu składników formujemy 4 płaskie okrągłe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej i odstawiamy. Makaronowe „bułeczki”, jedna po drugiej, ostrożnie kładziemy na rozgrzanym tłuszczu w taki sposób, że przytrzymując dłonią kawałek papieru do pieczenia, odwracamy spodek aby „bułeczka” pozostała na papierze i z łatwością ześliznęła się z niego na patelnię. „Bułeczki” są gotowe gdy każda z nich zarumieni się i stanie się lekko chrupka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Kotlety mięsne smażymy z obu stron na złoty kolor (im dłużej, tym bardziej będzie wysmażone mięsko w środku kotleta). Z czerwonej cebuli odkrajamy cztery grube krążki, ogórki kroimy w cieniutkie plasterki. Każdą porcję przygotowujemy w następujący sposób: na jednej „bułeczce” makaronowej polanej niewielką ilością keczupu kładziemy kotlet mięsny, plaster sera, krążek cebuli i po kilka plasterków ogórka; górną „bułeczkę” także smarujemy keczupem i dociskamy ją ostrożnie do pozostałych składników. Hamburgery umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (można w tym celu wykorzystać wcześniej używane kawałki). Zapiekamy ok. 10 minut – do momentu aż ser zacznie topnieć. Polecamy podawanie makaronowych hamburgerów na liściach sałaty i z surówką coleslaw lub domowym sosem pomidorowym.

 

Przepis nadesłany przez Ryszarda z Augustowa