Makaron zapiekany z dodatkami - Makarony Polskie

Drugie danie

Makaron zapiekany z dodatkami

6
70 minut

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i cebulę drobno posiekaną. Następnie usuwamy z patelni czosnek i cebulkę i podsmażamy osolone mięso. Podsmażone mięso, czosnek i cebulę wykładamy do garnka i zalewamy przecierem pomidorowym, a następnie pomidorami w puszce. Gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut i przyprawiamy papryka słodka i ostra.

W osolonej wodzie gotujemy makaron pióra. Odcedzamy w połowie czasu gotowania i przelewamy zimną wodą.

Kroimy wędlinę, jajka, ser żółty w troszkę większą kostkę, natomiast ser mozzarella kroimy w bardzo drobną kostkę. Połowę ugotowanego makaronu układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Na makaron dodajemy po połowie przygotowanych składników: wędlina, jajka, groszek z marchewką, ser żółty i zalewamy połową sosu. Następnie powtarzamy czynności w tej samej kolejności i posypujemy na wierzch serem mozzarella. Pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C, aż wierzch nam się ładnie zarumieni. Przed podaniem odczekać około 10 minut, a następnie danie podawać posypane świeżą bazylią.