My to ugotowaliśmy

Makaron z szynką i boczkiem

4 30 minut Dasz radę

Składniki:
1 opakowanie spaghetti Makarony Polskie
25 dag boczku wędzonego parzonego
25 dag szynki gotowanej
2 duże cebule czerwone
2-3 ząbki czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy
½ szklanki bulionu
10 dag sera żółtego
15 dag pomidorków koktajlowych
natka
sól, pieprz
olej

Pryzgotowanie:
Boczek oraz szynkę kroimy w małe paseczki. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy posiekany czosnek i po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojony boczek i szynkę. Dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz bulion. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Zostawiamy sos na małym ogniu, aby smaki się dokładnie połączyły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Makaron wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem, posypujemy serem startym na małych oczkach. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki i przekrojonym na pół pomidorkami koktajlowymi.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Spaghetti