My to ugotowaliśmy

Makaron w sosie śmietanowym

4 30 minut Dasz radę

Składniki:
200g makaronu pióra Makarony Polskie
1 pierś z kurczaka
300 g pieczarek
2 pomidory
250 ml śmietanki 18%
2 ząbki czosnku
żółty ser
sól
pieprz
oregano

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Pieczarki dzielimy na ćwiartki, pomidory kroimy w średnią kostkę. Pieczarki podsmażany na rozgrzanej patelni, do odparowania wody. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej pierś kurczaka podsmażamy przez kilka minut. Do kurczaka z pieczarkami dodajemy pomidory, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, oraz śmietankę. Mieszamy do chwili aż sos zgęstnieje. Gotową potrawę wykładamy na talerze, posypujemy tartym serem i oregano.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Pióra