Makaron pióra z sosem mięsno-paprykowym - Makarony Polskie

Drugie danie

Makaron pióra z sosem mięsno-paprykowym

5
60 minut

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek, startą na tarce z grubym oczkiem marchewkę oraz paprykę chili. Całość podsmaż ok 5 minut. Dodajemy mięso mielone i dusimy ok 20 minut. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i papryki, po czym dusimy całość jeszcze ok 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawiamy papryką ostrą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok 5 minut. Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy całość startym serem.