Wy to ugotowaliście

Łazanki z cydrową potrawką z indyka i modrą kapustą

6 1 godzina 40 minut Dasz radę

Składniki:
1 opakowanie łazanek Makarony Polskie
400 g piersi z indyka
½ główki czerwonej kapusty
1 szklanka przetartych pomidorów
1 i ½ szklanki cydru
1 duże jabłko (twarde)
2 marchewki
1 pietruszka
2 czerwone cebule
3 wędzone śliwki suszone
½ łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 szczypty cynamonu
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso kroimy w paseczki i smażymy na dużej patelni na ok. 5 łyżkach oleju (najlepiej rzepakowego). Kiedy zacznie się ścinać, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy razem do zarumienienia. Jabłka, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do smażącego się mięsa. Po kilku minutach zalewamy całość cydrem, dodajemy przetarte pomidory, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Po zagotowaniu patelnię przykrywamy i dusimy całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Kapustę drobno szatkujemy, śliwki kroimy na małą kosteczkę. Po przełożeniu na patelnię, dodaniu soli, pieprzu i cynamonu, mieszamy składniki i dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 35-40 minut, aż mięso zacznie rozdzielać się na mniejsze kawałki, a kapusta zmięknie. Potrawka powinna mieć gęstą konsystencję, zatem jeżeli składniki puszczą zbyt dużo wody, pod koniec duszenia sos należy zredukować poprzez odparowanie. Jeśli potrawka przywiera do patelni – należy podlewać co jakiś czas wodą. Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, a po odcedzeniu wykładamy go na talerze. Na makaronie kładziemy preferowaną porcję potrawki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Przepis nadesłany przez Aleksandrę z Torunia




Przepis z produktem

Łazanki