Łazanka z włoską kapustą i grzybami - Makarony Polskie

Drugie danie

Łazanka z włoską kapustą i grzybami

6
150 minut

Przygotowanie:

Boczek kroimy na małe paseczki. Grzyby myjemy i kroimy na małe kawałki. Z kapusty obieramy zewnętrzne liście, wykrajamy głąb, dzielimy ją na 4 części, szatkujemy. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę lub posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek i czosnek, podsmażamy na średnim ogniu przez koło 10 minut mieszając od czasu do czasu, boczek delikatnie powinien zmienić swój kolor. Możemy dodać odrobinę słodkiej papryki, jednak trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliła. Przesmażony boczek i czosnek przekładamy do dużego garnka. Dodajemy kapustę, grzyby i sól. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dusić kapustę z dodatkami pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając. Gdy kapusta i grzyby zmniejsza objętość i zaczną wysychać, dodajemy wodę z dodatkiem kostki rosołowej. Dusić przez kolejne 45 minut bez przykrycia, czasem mieszamy. Jeśli kapusta nadal będzie sucha dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy kapusta i grzyby są już bardzo miękkie zdejmujemy z ognia. Przed podaniem gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem.