Wy to ugotowaliście

Kurczakowa zupa cytrynowa na zacierce

4 60 minut Wyższa szkoła gotowania

Składniki:
½ opakowania zacierki Makarony Polskie
Części kurczaka: 2 skrzydełka, 2 udka, 1 filet z piersi
2 średnie marchewki
1 mały seler
2 szalotki
1 duża cytryna (¾ szklanki soku z cytryny, 1 łyżka startej sparzonej skórki cytrynowej)
2 ząbki czosnku
½ szklanki natki pietruszki (lub świeżej kolendry)
4 łyżeczki tartego twardego sera typu Bursztyn (lub parmezanu)
2 szczypty tymianku
2 szczypty oregano
2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Części kurczaka dokładnie myjemy i wraz z marchewką, selerem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wywar powinien gotować się ok. 40 minut. W międzyczasie gotujemy zacierkę według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso w wywarze zmięknie na tyle, że swobodnie oddziela się od kości – przecedzamy wywar. Mięso z kurczaka oddzielamy od skóry i kości, dzielimy na niewielkie kawałeczki. Jedną marchewkę kroimy w drobną kostkę – pozostałe warzywa wyrzucamy. Drobno posiekane szalotki oraz czosnek podsmażamy do zarumienienia. Następnie wraz z wcześniej przygotowanym kurczakiem i marchewką oraz zacierką dodajemy do wywaru pozostawionego na małym ogniu. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, startą skórką cytrynową, dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy całość ok. 3 minut dla połączenia smaków. Bezpośrednio na talerzu posypujemy zupę startym serem. Podajemy z grzankami czosnkowymi. Można przyozdobić talerze plasterkami cytryny.

 

Przepis nadesłany przez Iwonę z Inowrocławia




Przepis z produktem

Zacierka 2-jajeczna