Kuleczki na świdrach - Makarony Polskie

Drugie danie

Kuleczki na świdrach

4
60 minut

Przygotowanie:

Mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól oraz bułkę tartą wkładamy do jednej i dokładnie łączymy składniki. Zwilżonymi rękami formujemy małe kuleczki, następnie obtaczamy je w mące. Tak obtoczone kuleczki smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Do oddzielnego garnka wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w kostkę oraz wywar warzywny. Dodajemy mięsne kuleczki i dusimy przez około 20 minut od czasu do czasu. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą, dodajemy do bulionu z mięsem, mieszamy i gotujemy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki dla uzyskania ładnego koloru. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem z mięsnymi kuleczkami.