Królewska zupa kurczakowo-warzywna ze świderkami - Makarony Polskie

Zupa

Królewska zupa kurczakowo-warzywna ze świderkami

4
50 minut

Przygotowanie:

Części kurczaka myjemy, układamy w garnku i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i pokrojone w plasterki marchewki. Gotujemy do momentu zawrzenia na średnim ogniu, następnie dodajemy mrożony groszek, fasolkę szparagową i pokrojone w plasterki pieczarki, a kiedy wywar ponownie zawrzy – ogień zmniejszamy i gotujemy przez ok. 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron o 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu, a po przelaniu wodą, pozostawiamy do obcieknięcia. Fasolę konserwową płuczemy pod bieżącą wodą i również pozostawiamy do obcieknięcia. Następnie z wywaru wyławiamy części kurczaka, za pomocą widelca (uwaga, gorące!) oddzielamy kawałki mięsa, odrzucając skórę, kości i chrzęści. Wywar doprawiamy gałką, rozmarynem i lubczykiem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, następnie smażymy mięso z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i soli – do momentu aż zacznie się rumienić. W tym czasie do zupy dodajemy fasolę konserwową, następnie podsmażonego kurczaka oraz makaron. Po ok. 2 minutach gotowania wszystkich składników – zupa jest gotowa. Po przelaniu na talerze dekorujemy kleksem śmietany.

 

Przepis nadesłany przez Dominikę z Elbląga