Korzenny barszczyk z gwiazdką - Makarony Polskie

Zupa

Korzenny barszczyk z gwiazdką

4
60 minut

Przygotowanie:

Zakwas
Zakwas należy przyrządzić z wyprzedzeniem. Ja nastawiam go już w pierwszym tygodniu grudnia,ponieważ gotowy, po zlaniu do szczelnie zamykanej butelki i przechowywany w lodówce – może przetrwać miesiące. W dużym słoju lub glinianym naczyniu układamy naprzemiennie obrane i pokrojone w grube plastry buraki, ząbki czosnku i plastry cebuli. Dodajemy sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy ciepłą (nie wrzącą) przegotowaną wodą. Woda powinna sięgać poziomu buraków; na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba. Słój przykrywamy czystą ściereczką lnianą i odstawiamy w najcieplejsze miejsce w domu (wg mnie najlepsza temperatura to nieco wyższa niż pokojowa 24-26 stopni C, dlatego u mnie słój staje w kuchni). Zakwas obserwujemy codziennie pilnując aby nie wytworzyła się pleśń. Kiedy pojawią się jej pierwsze oznaki (po 2-3 dniach) – delikatny biały nalot na kromce – chleb ostrożnie wyjmujemy, a na jego miejsce wkładamy obierki z 1 umytego jabłka. W okolicach czwartego piątego dnia zakwas jest gotowy (jeśli warunki przechowywania były chłodniejsze, czas oczekiwania na zakwas może się wydłużyć do ok. 7 dni). Gotowy zakwas przecedzamy i zlewamy do butelki ze szczelnym zamknięciem. Przechowujemy w lodówce (podobno wytrzymuje 6 miesięcy, ale radziłabym nie przekraczać terminu 2 miesięcy od zlania w butelkę).

Barszcz
Włoszczyznę gotujemy w ok. 2,5 litra wody z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i niewielkiej ilości soli. Cebulę opalamy nad palnikiem (lub zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku) i dodajemy do gotujących się warzyw. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojone w talarki buraki, łyżkę soku z cytryny (lub łyżeczkę octu –dzięki temu wywar nie straci koloru), gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu. Z jednego jabłka wykrajamy 4 równe plastry, resztę (wraz z drugim jabłkiem) kroimy na większe kawałki i dodajemy do gotującego się barszczu. 4 plastry smarujemy cytryną i odkładamy do lodówki pod przykryciem (dzięki temu spowolnimy proces utleniania się i posłużą nam do ozdoby potrawy. Po upływie ok. 15-20 minut zmniejszamy ogień i odcedzamy warzywa (jeśli zajdzie potrzeba – wywar zlewamy przez sitko. Następnie dodajemy ok. 1 szklankę zakwasu i ok. 100 ml czerwonego słodkiego wina. W razie potrzeby dosalamy do smaku. W międzyczasie gotujemy w oddzielnym garnku gwiazdki Makarony Polskie – według przepisu podanego na opakowaniu. Makaron po odcedzeniu i zlaniu wodą przekładamy do naczyń (najlepsze będą duże filiżanki do zup), zalewamy przygotowanym barszczem, ozdabiamy laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu, oprószamy gałką muszkatołową. Na brzegach filiżanek umieszczamy delikatnie nacięte plastry jabłka.