Klasyczny poniedziałkowy krem z pomidorów - Makarony Polskie

Zupa

Klasyczny poniedziałkowy krem z pomidorów

2
45 minut

Przygotowanie:

Skrzydełko z kurczaka wrzucamy do zimnej wody, gdy woda zacznie się gotować dodajemy obrane warzywa i gotujemy przez około 15-20 minut na średnim ogniu.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony dość drobno czosnek z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem z puszki. Dusimy na patelni przez około 15 minut. Na koniec blendujemy. Listki bazylii kroimy. Część wrzucamy do garnka, a drugą do małej miseczki i dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Czekam aż zupa zacznie wrzeć. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miseczek wkładamy makaron, zalewamy gorącym kremem, na wierzchu robimy kleksa ze śmietany. Dekorujemy wcześniej przygotowaną bazylią z oliwą.