Jabłka faszerowane makaronem - Makarony Polskie

Deser

Jabłka faszerowane makaronem

5
20 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu w wodzie lekko osolonej al dente, odcedzamy. Orzechy włoskie prażymy z miodem na patelni i studzimy. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym, następnie dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Jabłka należy dokładnie umyć. W jabłkach odkrajemy górę (daszek) i wydrążamy gniazda nasienne, resztę miąższu można drobno posiekać i dodać do farszu.

Wydrążone jabłka obsypujemy delikatnie cynamonem lub kardamonem, następnie wypełniamy je porcjami farszu. Faszerowane jabłka można przykryć odkrojoną wcześniej górą jabłka (daszkiem) lub pozostawić bez przykrycia. Przygotowane jabłka układamy w formie do pieczenia i od razu wstawiamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 200°C. Najlepiej smakuję polane rozpuszczoną czekoladą lub z dodatkiem bitej śmietany i posypane wiórkami z gorzkiej czekolady.