Wy to ugotowaliście

Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z muszelkami na jesienną chandrę

4 60 minut Dasz radę

Składniki:
2 szklanki muszelek Makarony Polskie
6 skrzydełek z kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
2 cebule
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 mała cukinia
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
80 g szpinaku w liściach (świeży lub mrożony)
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
15 dag sera żółtego
½ szklanki mleka
3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku


Przygotowanie:
Skrzydełka kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie układamy w średniej wielkości garnku wraz z obranymi warzywami –marchewką, pietruszką i selerem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Obraną 1 cebulę opalamy nad palnikiem (lub zapiekamy wcześniej przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C) i wkładamy do garnka z kurczakiem i jarzynami. Całość zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Wywar powinien gotować się w sumie ok. 40 minut. W tym czasie drugą cebulę oraz wydrążoną cukinię siekamy w drobną kostkę i podsmażamy przez ok. 10 minut na 1 łyżce masła. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany drobno (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek , pokrojoną w drobną kosteczkę ostrą papryczkę, wcześniej pozbawioną gniazda nasiennego (jeśli pozostawimy nasionka zupa będzie dużo ostrzejsza w smaku) oraz pomidory. Podsmażamy całość ok. 3 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron ok. 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Ugotowany wywar przecedzamy, a następnie do garnka ponownie dodajemy – tym razem połowę porcji – gotujących się wcześniej w nim jarzyn (bez cebuli) i całość blendujemy. Do tak przygotowanej bazy do zupy dodajemy podsmażoną zawartość patelni, zielony groszek, dokładnie umyte liście szpinaku oraz makaron. Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. W tym czasie przygotowujemy serową „zasmażkę”: w rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, ostrożnie wlewamy mleko i zanim się zagotuje dodajemy starty ser żółty. Od tej pory podgrzewamy „zasmażkę” cały czas mieszając do momentu aż ser równomiernie rozpuści się w mleku. Dodajemy do zupy, którą następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Przepis nadesłany przez Elżbietę z Łosic




Przepis z produktem

Muszelki