Gęsta zupa gulaszowa z wołowiną z łazankami - Makarony Polskie

Zupa

Gęsta zupa gulaszowa z wołowiną z łazankami

4
60 minut

Przygotowanie:

Mięso siekamy na drobne kawałeczki i podsmażamy na oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szczyptę soli i posiekaną cebulę, a gdy ta puści nieco soki, dodajemy również drobno pokrojony czosnek. Smażymy razem przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy ok. 2 litry wody. Cebulę wraz z mięsem przekładamy do gotującej się wody, a na tej samej patelni z dodatkiem (jeśli konieczne) odrobiny oleju podsmażamy krótko (ok. 5 minut) paprykę, którą następnie przekładamy do garnka z zupą. Marchewkę ścieramy w cienkie wiórka i dodajemy do zupy. Następnie do garnka dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy. Całość powinna gotować się razem ok. 40 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wsypujemy do zupy zacierkę. Od tego momentu zupę często mieszamy aż zacierka zmięknie.

 

Przepis nadesłany przez Krystynę z Torunia.