Fuzja smaków - Makarony Polskie

Drugie danie

Fuzja smaków

4
50 minut

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy na koniec przelewamy zimną wodą. Za pomocą małego nożyka dzielimy brokuł na mniejsze kawałki, odcinamy różyczki. Wkładamy kawałki do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia. Pieczarki kroimy w plastry, smażymy. Papryki kroimy w kawałki, przesmażamy około 5 minut, pod koniec dolewamy dwie łyżki stołowe wody i dusimy paprykę do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w dzwonki. Mięso posypujemy przyprawą do gyrosa, następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka, dusimy na małym ogniu kilka minut. Do wysokiej miski wlewamy 250 ml wody i dokładnie mieszamy z sosem pieczarkowym. Przelewamy mieszaninę go duszących się warzyw i mięsa, dodajemy również wcześniej ugotowany makaron. Wszystkie składniki dusimy razem około 5 minut, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Śmietankę mieszamy z mąką i dolewamy 50 ml zimnej przegotowanej wody. Wlewamy do gotujących się składników, cały czas mieszając, aby wszystko razem dokładnie się połączyło i sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz Vegetą. Przekładamy porcję makaronu z dodatkami na talerz dekorujemy papryką oraz różyczką brokułu.