Dziurkowany placek makaronowy z szynką i pieczarkami - Makarony Polskie

Drugie danie

Dziurkowany placek makaronowy z szynką i pieczarkami

6
60 minut

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 22-24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę, mieszamy z 2 łyżkami mleka i odstawiamy. Pozostałe mleko przelewamy do średniej wielkości rondla, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, posiekaną w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Gotujemy często mieszając przez ok. 15 minut, aż papryka i pieczarki zmiękną. W międzyczasie gotujemy makaron o 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Po odcedzeniu makaron umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, natkę pietruszki oraz podgotowaną zawartość rondla. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. 2 żółtka i 3 białka jaj mieszamy ze sobą energicznie, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanej masy mącznej. Po dokładnym wymieszaniu, zalewamy tak przygotowanym płynem makaron z dodatkami. Delikatnie, ale bardzo dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie przekładamy je do formy do pieczenia. Makaronową masę dociskamy do brzegów formy, posypujemy startym serem żółtym, przykrywamy wierzch ściśle folią aluminiową z kilkoma otworami wykonanymi czubkiem ostrego noża. Placek pieczemy ok. 45 minut; na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika należy usunąć nakrycie z folii aluminiowej. Przed wyjęciem z formy należy odczekać ok 20-30 minut, aby placek stężał i dał się łatwo pokroić w trójkątne plastry, które w poprzecznym przekroju pokażą „dziurki” utworzone przez makaron w całej okazałości. Placek podajemy z keczupem lub sosem pomidorowym domowej roboty na liściach kruchej sałaty.

 

Przepis nadesłany przez Stanisława z Krynicy Morskiej.