My to ugotowaliśmy

Dynia lekka jak piórko

4 1 godzina 25 minut Dasz radę

Składniki na puree z dyni:
1 kg dyni
1/3 łyżki soli
½ łyżki masła
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki do dania:
1 opakowanie piór Makarony Polskie
Ok. 200 g gęstej śmietany
2 łyżki masła
Puree z 1kg dyni
100 g tartego sera mozarella
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Pół natki pietruszki

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy dynie, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry, dzielimy na części a następnie kroimy w niewielkiej wielkości kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz masło. Dynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180° na ok. 60 min. Po wyjęciu upieczonej dyni blendujemy lub ugniatamy ją widelcem tak, aby uzyskać gładką masę.
Teraz przystępujemy do przygotowania całego dania. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy śmietanę a następnie nie przerywając mieszania dodajemy puree z dyni. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy ser, mieszamy, aby połączył się z dyniową masą. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerz wcześniej ugotowany makaron, polewamy dyniowo-serową masą. Dekorujemy natką.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Pióra