My to ugotowaliśmy

Domowa pomidorowa z zacierką

4 60 minut Dasz radę

Składniki na wywar:
2 porcje rosołowe
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler

Składniki do przygotowania zupy:
800 ml wywaru rosołowego z warzywami
400 g koncentratu pomidorowego
250g Zacieki Makarony Polskie
200 g ketchupu pikantnego
200 ml śmietany 18%
1 łyżka cukru
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Na początek przygotujemy wywar rosołowy. Warzywa obieramy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z porcjami rosołowymi. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Gdy wywar będzie już gotowy, przecedzamy go, warzywa ścieramy na dużych oczkach i dodajemy ponownie do wywaru wraz z zacierką. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, 1 łyżkę cukru. Doprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zupę możemy od razu zagęścić śmietaną lub nie.

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Zacierka 2-jajeczna