My to ugotowaliśmy

Cukinia zapiekana z makaronem i kurczakiem

4 50 minut Dasz radę

Składniki:
200 g makaronu pióra Makarony Polskie
200g sera żółtego
2 piersi kurczaka
2 cukinie
2 plasterki sera
puszka pomidorów
słoiczek czarnych oliwek
2 czubate łyżki majonezu
oliwa do smażenia
zioła prowansalskie
ostra papryka 
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy na pół twardo, odcedzamy, odsączamy, po ostygnięciu kroimy na mniejsze części. Oddzielamy pomidory od zalewy kroimy w plasterki, a oliwki na pół. Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką  oraz ziołami, odstawiamy na 20 minut aby nabrało smaku. Następnie kroimy kurczaka na mniejsze części, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor. Do miski przekładamy przygotowany makaron, pomidory, oliwki, starty na dużych oczkach ser żółty, kurczaka oraz majonez. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinie dokładnie myjemy, dzielimy wzdłuż na dwie połówki, wydrążamy środek. Cukinie należy krótko obgotować w osolonej wodzie. Następnie napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem. Na wierzchu posypujemy tartym serem lub możemy położyć plasterek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 20 minut.

 

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.




Przepis z produktem

Pióra