My to ugotowaliśmy

Borowikowa z leśniczówki

4 30 minut Dziecinnie proste

Składniki:
1 opakowanie świderków Makarony Polskie
1 l rosołu
500-600 gramów borowików (mogą być również podgrzybki)
3 łyżeczki masła
¾ szklanki śmietany kremówki
1 cebula
Natka pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, przecedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojone w paseczki borowiki. Grzyby z cebulą podsmażamy razem około 5 minut. Dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 15 minut. Dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy. Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy gorącą zupą. Na wierzch posypujemy posiekaną natka pietruszki. Dekoracyjnie możemy zrobić kleksa ze śmietany.

Zobacz TUTAJ oryginalny przepis zgłoszony do pracowniczego konkursu kulinarnego „Poznajmy się od kuchni”.

 




Przepis z produktem

Świderki