Przyrządzanie ciast


 

Strucle z makiem posypuje się cynamonem, jajeczniki solą, jajeczniki jabłczane cukrem, lub okłada także różami i goĹşdzikami, nadto garniruje często placki wielkie małemi. Pasztety same przez się ozdobne figurami nie ozdabia się, tylko pasztety półmiskowe posypuje się cukrem.

 

 

 

Porady pochodzą z książki: "Powszechna kuchnia swojska oparta na wieloletnim doświadczeniu i zdrowotno - dietetycznych zasadach, obejmująca ogólne pouczenie, jakoteż szczegółowe wskazówki i przepisy przyrządzania tanich i smacznych, a przytem zdrowych pokarmów i napojów wszelkiego rodzaju oraz wszelkie wiadomości i sekrety kuchenne z przydaniem dyspozycji obiadowych, na wieczerze i wszelkie przyjęcia i uroczystości doroczne, zamiany wag i miar dawniejszych na teraĹşniejsze i odwrotnie etc. etc. " Nowy Sącz 1896